ДСС ТРАЖИ НОВЕ ПРЕГОВОРЕ О КОСОВУ ПОД ОКРИЉЕМ УН

by dssbbasta

4. новембар 2011.

Предложићемо да Скупштина утврди да је неопходно да започну нови преговори у складу са Резолуцијом 1244 и под мандатом Савета безбедности УН

Демократска странка Србије поднеће Скупштини Србије Предлог декларације о Косову и Метохији у коме ће затражити нове преговоре под мандатом Савета безбедности УН и поништавање договора о слободи кретања, најавио је данас председник ДСС Војислав Коштуница.

„Предложићемо да Скупштина утврди да је неопходно да започну нови преговори у складу са Резолуцијом 1244 и под мандатом Савета безбедности УН“, наводи Коштуница.

Према његовим речима, нови преговори су неопходни јер је „једностраним и противправним акцијама нелегалних институција Косова, Кфора и Еулекса, од 26. јула и довођењем албанских цариника и полицијаца на Јариње и Брњак, грубо прекршена Резолуција 1244″.

„Овим једностраним и противправним акцијама прекинут је и обесмишљен дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ“, навео је Коштуница.

Додао је да ће ДСС предложити да Скупштина Србије стави ван снаге договор о слободи кретања који су постигли представници Владе Србије и, како је навео, „представници нелегалних институција Косова, уз посредовање ЕУ“.

Коштуница је оценио да се тим договором „крши Устав Србије и Резолуција 1244″, као и да он „подразумева признавање институција непостојеће државе Косово и признавање личних докумената које она издаје“.

Председник ДСС је навео да се у предлогу декларације те странке „одбацују као противправни захтеви ЕУ да ‘Србија нормализује односе са Косовом у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању’, и да ‘Србија успостави добросуседске односе са Косовом’“.

„Ови захтеви су противправни јер је Србији као чланици УН загарантована неповредивост њених међународно признатих граница.

Косово и Метохија је саставни део Србије, а не суседна држава са којом Србија треба да нормализује односе и успостави добросуседску сарадњу“, навео је Коштуница.

Advertisements